Медитація прощення: як освоїти практику і навчитися прощати

Estimated read time 1 min read

Езотерика

robertss 22.09.2023 Article

Почуття образи позбавляє можливості насолоджуватися життям, пригнічуючи та заповнюючи свідомість обтяжливими думками. Чи допоможе його позбутися медитація прощення і які секрети практики необхідно знати? Рекомендації дав Роджер Габріель, Луїза Хей, Ліз Бурбо та Емі Такурдас.

Суть і призначення медитації прощення

Почуття образи безпосередньо пов’язане з почуттям провини, усвідомленням власної причетності до неприємних подій у житті. Щоб зрозуміти, прийняти та опрацювати ці переживання, використовують певні методики.

Особливості медитації прощення

Існує особлива практика forgiveness meditation, яку можна сміливо порівняти з методом ефективної самодопомоги у розв’язанні різних психологічних проблем. Фахівці часто називають її гігієною душі, бо її головне завдання — очищення.

Що таке медитація прощення? Так називають медитацію усвідомлення, прийняття та відпускання накопичених образ. Вона дає змогу виявити, опрацювати й відпустити багаторічний емоційний тягар, що складається зі злості, роздратування, розчарування в собі й у конкретних людях, впливає на якість життя та стосунки. Ця практика допоможе досягти психологічного здоров’я і навчитися більш позитивного погляду на життя з вдячністю і прийняттям.

В езотеричному сенсі людина, сповнена образ, обтяжує собі життя таким чином:

  • Намертво прив’язує до себе кривдників.
  • Змушує організм постійно боротися, показуючи йому, що світ і люди навколо вороже налаштовані.
  • Підвищує ризик повторення схожих ситуацій за принципом подібності.

Щоб знизити напругу, було створено практику прощення forgiveness meditation, яка має такі особливості:

  • Починається з прощення самого себе.
  • Потрібна не тим, хто образив людину, а самій людині, бо полегшить їй життя, очистивши розум і серце.
  • Дозволяє оцінити значення стосунків з іншими людьми, налагодити їх, зробити здоровими, комфортними.
  • Допомагає попрощатися з болем, якого завдали інші люди.
  • Вчить прощати, жити легше й ефективніше.
  • Дає шанс налагодити стосунки із самим собою, внутрішнім «Я».

Ця медитація має розслаблювальний і цілющий ефект. Її можна поєднати з медитацією співчуття, посиливши ефект прийняття і прощення себе та вільних чи мимовільних кривдників.

Кому і коли необхідна медитація прощення?

Унаслідок образ, що накопичилися за роки життя, люди стають черствими, дратівливими, розчарованими. Образи призводять до виникнення інших, не менш неприємних емоцій:

  • Жалості до себе.
  • Недовіри до оточуючих людей.
  • Замкнутості, віддалення від сім’ї, друзів і суспільства.
  • Заборони на радість, щастя й успіх.

Найчастіші джерела особистих образ — це ми самі, чоловік, дружина, батьки, діти, життя, доля, Бог, друзі, начальник і колеги. Накопичені негативні емоції призводять до проблем із фізичним здоров’ям, таких як порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, артриту, проблем із вагою, серцем і судинами, астми, погіршення зору і навіть онкологічних хвороб.

Медитація прощення — це ефективний спосіб позбутися негативу, пробачити себе та інших людей, очиститися. Вона допомагає опрацювати емоційний біль, образу і провину, давши собі шанс на щастя. Вона показана всім, хто відчуває такі симптоми:

  • Негативне ставлення до самого себе.
  • Непрощення себе за помилки і помилки.
  • Нерозуміння необхідності прощення, заперечення його.
  • Засудження себе та інших людей.

Кому більше за інших показана ця практика? Найбільше її потребують такі категорії людей:

  1. Хто займається духовним розвитком, осягає істину буття.
  2. Ті, хто має проблеми з ментальним і фізичним здоров’ям.
  3. Ті, хто розриває стосунки з людьми з минулого, щоб завершити їх коректно, без ментальних прив’язок.

Практика прощення потрібна людям незалежно від статі, віку та соціального становища. Головна умова — це бажання її використовувати та віра в ефективність.

Як правильно проводити медитацію прощення

Як будь-яка духовна практика, медитація прощення має свої правила й особливості. Дотримуючись їх, простіше досягти бажаного результату в найкоротші терміни.

Як проводити медитацію прощення?

Необхідно створити навколо себе безпечний простір, розслабитися, викликати образ того, з ким проводимо ритуал прощення. Використовуючи техніку Луїзи Гей або медитацію з променями світла, потрібно попросити вибачення в образу людини, поділитися з нею любов’ю, подякувати й завершити ритуал.

Послідовність дій під час медитації вибачення з променями світла має бути такою:

  1. Прийміть зручну позу, розслабтеся, погойдайтеся в такт диханню.
  2. Чітко й детально уявіть образ людини, з якою бажаєте провести ритуал.
  3. Скажіть їй першу фразу з проханням про прощення, яка спадає на думку.
  4. Уявіть, як через власне тіло й образ людини проходить очисне фіолетове полум’я, що очищає, забираючи весь негатив.
  5. Уявіть, як через вашу верхівку в образ людини входить золоте й рожеве промені, наповнюючи стосунки тим, чого їм не вистачало.
  6. Попросіть Всесвіт відновити баланс між вами.
  7. Подякуйте людині за все, що було, подумки їй вклоніться.
  8. Зробіть три глибокі вдихи та видихи, повертайтеся у свідомість.

Використовуйте також медитацію прощення Луїзи Гей та її афірмації:

  1. Уявіть людину, яку потрібно пробачити, всередині золотого трикутника.
  2. Дивлячись на цей образ, звертаючись до кожної зі сторін трикутника, скажіть подумки: «Прости мене, прости його, прости нас».
  3. Потім, залежно від того, з ким проводиться практика, близьких людей подумки помістіть у серце, далеких обійміть, покійних відправте до Бога.

Можна використовувати і більш об’ємний формат медитації прощення. За потреби ці практики можна повторювати доти, доки не відбудеться зцілення. Рекомендують використовувати такі супутні інструменти:

  • Читання книг на тему прощення, наприклад, Джо Вітале «Життя без обмежень» або Ліз Бурбо «Емоції, почуття, прощення», які також описують техніку прощення.
  • Медитації гавайських шаманів, хоопонопоно, про які розповідає Емі Такурдас, для очищення від будь-яких негативних думок і гармонізації життя.
  • Медитацію Роджера Габріеля.

Комплексний підхід до медитації прощення допоможе впоратися з негативом. Якщо в процесі медитації народжуються власні фрази, бажання і потреби, дозвольте їм бути, зробіть практику індивідуальною, персональною, творчою.

Що не можна робити в процесі медитації

Є певні заборони, які дають змогу не збитися зі шляху в процесі медитації прощення. Їх необхідно взяти до уваги, щоб досягти бажаного результату — легкості, свободи, радості, сили та щастя:

  1. Не варто боятися, що прощена людина назавжди зникне з життя. Ці речі не пов’язані одна з одною.
  2. Не можна думати, що прощена людина тієї ж миті з’явиться на порозі. Прощення — це не запрошення до відновлення стосунків.
  3. Не можна чіплятися за образу, як за рятувальний круг, обираючи для себе роль жертви. Той, хто так чинить, ніколи не буде по-справжньому щасливим.
  4. Не варто говорити людині, яку прощаєте, про те, що пробачили її. Цілком імовірно, що вона не в курсі, якого болю завдала. Можливо, вона не хотіла цього або зробила помилку не навмисне.
  5. Не варто думати, що прощення має цінність для будь-кого, крім того, хто прощає. Воно потрібне йому насамперед.
  6. Тільки після медитації прощення й відпущення образ, утвердившись у позитивному ставленні до людей, можна пробувати порозумітися з ними в реальному житті, не чекаючи взаємності. Це не обов’язково, іноді достатньо однієї медитації.

Перенесення тягаря минулого в поточне життя негативно відбивається на сприйнятті реальності. Практика прощення дає змогу змістити фокус, знайти нові смисли, поліпшити стосунки з людьми і знайти гармонію із собою.

Медитація прощення — це простий і ефективний шлях до психічного здоров’я і повноцінного життя, що не потребує особливих навичок і зусиль у використанні. Виконавши просту техніку, оцініть її результат і почніть життя з чистого аркуша.

You may also like

Ярослав: значення імен, характер і доля його володаря

Бурштин: магічні властивості, цікаві факти про камінь

Січень: знак зодіаку на початку та наприкінці місяця

Ера Водолія: що на нас чекає і скільки триватиме нова епоха

Енергетичний вампір: як розпізнати і захиститися від його впливу

Емілія: значення імені, характер і доля