Яке сьогодні свято у світі та Казахстані: 5 березня

Estimated read time 1 min read

Досуг

robertss 02.09.2023 Article

Весна вступає у свої права. У п’ятий день березня саме час згадати, яке сьогодні свято, а також дізнатися про те, які події відбувалися цього дня і хто з відомих особистостей народився сьогодні. Розповімо про знаменні події п’ятого дня весни детальніше.

Яке сьогодні свято у світі

Календар свят на п’яте березня не багатий на відомі та широко відзначувані свята. Але і в цей день відбуваються цікаві події, про які варто згадати.

Ентузіасти сьогодні відзначають Міжнародний день вимкнених гаджетів. Ідея свята полягає в тому, щоб з нуля годин п’ятого і до нуля годин однієї хвилини шостого березня обійтися без гаджетів, а приділити час налагодженню особистого спілкування. Він почався як разова громадська акція в США, але завдяки соціальним мережам набув статусу міжнародного дня.

Цього дня азербайджанці в 15-й раз відсвяткують День фізичної культури і спорту. У 2005 році його заснував своїм указом президент Ільхам Алієв.

Іранці на запитання, який сьогодні день, дадуть відповідь: «День посадки дерев». Ідея свята сягає корінням 1594 року, коли, згідно з документальними джерелами, жителі іспанського села Мондоньєдо вперше провели спільне висаджування дерев.

А через 211 років в іншому іспанському селі Вільянуева-де-ла-Сьєрра 1805 року місцевий священик закликав паству влаштувати день посадки дерев. У цьому населеному пункті стоїть пам’ятник першому Дню дерева.

Подібні дні відбуваються в більш ніж 40 країнах світу, але тільки в Ірані він припадає на п’ятий день березня.

Працівники органів правосуддя Киргизії на запитання, який день сьогодні, розкажуть про своє професійне свято, яке в країні відзначають із 2005 року, воно вважається неробочим.

Свята сьогодні відзначають і на американському континенті. У США п’ятий день березня — день роздвоєння особистості. Офіційно цей день створено для інформування громадськості про проблеми людей із подібним розладом психіки. Але деякі ентузіасти використовують його, щоб подивитися на себе збоку і поспілкуватися зі своїм

Також у США з 2013 року п’ятий день березня відзначають як неофіційне свято, що отримало назву Національний день абсенту.

Який сьогодні день у Казахстані

Цього дня відповідь на запитання, яке сьогодні свято в Казахстані, не потішить. На офіційному рівні в країні нічого не відзначається. Але є кілька пам’ятних дат, тісно пов’язаних із минулим Казахстану.

Цього дня 1954 року до республіки прибув перший ешелон із добровольцями, які приїхали піднімати цілину.

Рівно 45 років тому 100-тисячний трактор «Казахстанець» був випущений Павлодарським тракторним заводом.

У п’ятий день березня 28 років тому Казахстан офіційно встановив дипломатичні відносини з Арабською Республікою Єгипет.

Який сьогодні день: історичні події

Ось які цікаві події відбулися у світі:

  • Поява тютюну в Європі.

Існує поширена думка, що тютюн на європейський континент привіз Колумб. Але історики дивляться на появу цієї культури інакше. Рівно 462 роки тому медик Франциско Фернандес за дорученням іспанського короля привіз зразки тютюну з Мексики. Відтоді цей день вважається часом появи тютюну в Європі.

  • Скасування кріпосного права.

П’яте березня 1861 року припало на православне свято Прощена неділя. Цього дня в церквах Російської імперії зачитували указ про скасування кріпосного права.

  • Патент на степлер.

В Англії 152 роки тому цього дня було запатентовано степлер. Цікаво, що 1868 року, приблизно в один час з англійським патентом, отриманим К. Гулдом, американський винахідник А. Клецкер запатентував аналогічний пристрій у себе на батьківщині. Однак неофіційним Днем степлера вважається 5 березня — дата видачі англійського патенту.

  • Поява звукового кіно в СРСР.

Рівно 90 років тому в Москві на Арбатській площі відкрився перший кінотеатр, у якому демонстрували звукові фільми. Подія сталася через сім років після появи перших комерційних короткометражних фільмів і три роки після виходу першої повнометражної звукової картини «Співак джазу» в США.

  • Катинський розстріл.

У Смоленській області Росії 80 років тому карателі з НКВС розстріляли понад 20 тис. полонених польських офіцерів. Подія відома в історії як Катинський розстріл — за назвою Катинського лісу, в якому стався військовий злочин.

  • Початок холодної війни.

В американському місті Фултон 74 роки тому колишній британський прем’єр-міністр Вінстон Черчилль виголосив промову. Він оголосив про непримиренні протиріччя між радянською системою і світовою демократією та заявив про те, що над Європою опустилася «залізна завіса».

  • День авіакатастроф.

У 1960-х із різницею в кілька років 5 березня відбувалися катастрофи. 1963 року в туркменському Ашхабаді внаслідок катастрофи літака Іл-18 загинули 12 осіб. Через три роки в Японії розбився англійський Boeing 707, а 1968 року в Гваделупі розбився французький літак аналогічної моделі. Під час аварії англійського літака загинули 124 людини, а французького — 63.

  • День мультяшних рятувальників.

Улюбленці дітей, рятувальники Чіп і Дейл, уперше з’явилися на телеканалі «Дісней» цього дня 31 рік тому. Тоді світ познайомився з мультсеріалом «Чіп і Дейл поспішають на допомогу».

Який день сьогодні: хто з відомих особистостей народився 5 березня

У п’ятий день березня народилися:

  • Аліхан Букейханов (1866) — казахський громадський діяч, який 1917 року очолив перший уряд незалежного Казахстану.
  • Роза Люксембург (1871) — феміністка і марксистка, яку вважають людиною, що придумала Міжнародний жіночий день.
  • Місао Окава (1898) — один із довгожителів планети. Жінка прожила 117 років і померла 2015 року.
  • Володимир Маслаченко (1936) — один із прославлених радянських спортивних коментаторів, футболіст, чемпіон Європи (1960).
  • Олена Яковлєва (1961) — акторка, відома не тільки за грою в театральних постановках, а й за ролями, що стали культовими, в картині «Інтердівчинка» (1989) і серіалі «Каменська» (1999-2011).

Який сьогодні день: релігійний календар

У п’ятий день березня православні відзначають дні пам’яті єпископа Лева Катанського (відомого серед слов’ян як Лев Катальщик), а також день кончини святого Ярослава Мудрого.

У зв’язку з цим склалося повір’я, що захворіти цього дня — це погано: недуга може призвести до смерті.

Якщо в інші дні побачити падаючу зірку добре, то 5 березня — до нещастя. Народ радить цього дня нічого починати і нікому нічого не обіцяти. Розпочате не вийде завершити, а обіцянку — виконати.

Селяни вірили, що, якщо 5 березня потай від коваля винести з коваля вогонь і донести його до поля, можна забезпечити хороший урожай. Також цього дня важливо викинути старе взуття з дому. Такий вчинок забезпечить достаток на весь рік.

Те, яке свято сьогодні, залежить від місця проживання та віросповідання. П’ятий день березня не багатий на яскраві свята, але і в цей день відбувалися важливі історичні події.

Дізнавайтеся про все першими

Підпишіться і дізнавайтеся про свіжі новини Казахстану, фото, відео та інші ексклюзиви.

You may also like

Как правильно использовать пушер

Фільми, від яких не можна відірватися: кіноподорож

Лучшие топ 20 турецких сериалов — по мнению зрителей

Привітання з 8 березня 2023 для всіх жінок України

Отпразднуйте День святого Валентина в 10 самых романтичных отелях Вермонта

Прикмети на Трійцю, що можна і не можна робити в це свято