Виживання в лісі: основні корисні правила та поради

Estimated read time 1 min read

Досуг

robertss 02.09.2023 Article

Похід до лісу по гриби або для відпочинку на лоні природи може перетворитися на боротьбу за виживання. Що робити, якщо збилися зі шляху, заблукали або потрапили в аварійну ситуацію? Браян Конгалі, Сьюзан Паттерсон і Джеймс Блек поділилися порадами щодо виживання в лісі без зв’язку з цивілізацією.

Загальні поради щодо виживання в лісі

Щоб зберегти своє життя, якщо заблукали в лісі, необхідні базові знання і спокій. Збираючись у похід, беріть із собою тільки необхідні речі. Що потрібно взяти з собою в ліс? У рюкзаку туриста мають бути:

  • компас, карта;
  • засоби для розпалювання багаття (запальничка, сірники у водонепроникному пакеті, кілька аркушів паперу або газета);
  • фляга з водою;
  • алюмінієвий посуд (кухоль, ополоник, казанок);
  • ліхтарик і запасні батарейки;
  • репеленти (крем або спрей);
  • дощовик на випадок поганої погоди;
  • аптечка з мінімальним набором медикаментів;
  • складаний ніж, лупа;
  • блокнот, олівець для позначок;
  • свисток для подачі сигналу.

Як вижити в лісі, якщо заблукав? Магістр геології та мандрівник Брайан Конгалі пропонує дотримуватися таких правил:

  • Повідомте заздалегідь кому-небудь із членів сім’ї або друзів, куди збираєтеся.
  • Візьміть із собою 10 предметів першої необхідності (аптечка, ніж, сірники або запальничка, сухий пайок, компас, мінімальний набір посуду, засіб проти комарів і кліщів, мотузка, фляга).
  • Дотримуйтесь протоколу STOP, який розшифровується так: зберігай спокій, думай, спостерігай і плануй. Розставте пріоритети в потребах.
  • Подорожуйте донизу схилом і прямуйте струмками. Так вийдете до поселень.
  • Залишайтеся на відкритій місцевості та використовуйте всі наявні сигнальні пристрої.

Подумайте про купівлю супутникового телефону, якщо часто буваєте в необслуговуваних зонах і надаєте перевагу відпочинку на природі.

Відчувати страх і розгубленість природно, коли прийшло розуміння, що заблукали, але паніка і негативне мислення затуманюють свідомість і обмежують здатність розв’язувати проблеми. На думку стажистки з комунікацій Ліндсі Севентко, важливо зберігати спокій, тож заспокойтеся та дотримуйтесь таких правил:

  • Зв’яжіться з фахівцями єдиної служби порятунку «112». Портал Egov пояснює, що дзвінок у Казахстані безкоштовний.
  • Залишайтеся на місці, розведіть багаття і голосно співайте пісні, якщо знаєте, що вас шукатимуть.
  • Орієнтуйтеся за сонцем, щоб вийти на газопровід, лінію електропередач, залізницю або річку. Проходячи вздовж цих об’єктів, вийдете до людей.
  • Подавайте звукові сигнали під час руху, наприклад, за допомогою ударів палиці об дерева.

Якщо продовжуєте рух, орієнтуйтеся навіть без компаса за сторонами світу. На північному боці кора сосни та берези завжди темніша, ніж на південному, а стовбури дерев, виступи скель і каміння вкриті лишайником і мохом. Також з північного боку смоляні краплі на хвойних деревах виділяються сильніше, ніж з південного. Усі ці ознаки чітко видно в окремо розташованого дерева на узліссі.

Як зробити притулок і розвести багаття в лісі

Як вижити в лісі взимку? Щоб вижити в дикій природі в будь-яку пору року, авторка видання «Off The Grid News» Сьюзан Паттерсон рекомендує будувати притулок. Для цього дотримуйтесь такої інструкції:

  1. Визначте місце розташування. Перш ніж приступити до будівництва притулку, знайдіть місце, захищене від вітру. Якщо вже знайшли джерело води, побудуйте поруч із ним притулок. Ділянки біля виступів скель і дерев можуть дати додаткову перевагу.
  2. Зберіть матеріали. Знайдіть довгу та міцну жердину, що стане основою притулку, і додаткові жердини, щоб сформувати ребра конструкції. Крім цього, принесіть якомога більше опалого листя, соснових голок, сухої трави та моху.
  3. Зробіть підстилку. Після того як визначилися з місцем, у якому буде притулок, влаштуйте на землі з невеликих камінців і гілок прошарок, щоб створити повітряний простір між холодною землею і підстилкою, засипте її великою кількістю листя і трави.
  4. Створіть базову структуру. Зв’яжіть разом дві найдовші гілки, щоб забезпечити додаткову підтримку конструкції та закопайте їх у землю. Зав’язки можна зробити з очищеної внутрішньої кори свіжого дерева або міцної ліани, якщо немає з собою мотузки. Висота хатини має бути всього на 30 см більшою, ніж зріст людини в положенні сидячи.
  5. Ізолюйте притулок від негоди. Обкладіть по колу основну конструкцію камінням, а потім гілками. Покладіть дрібніші та легші гілки поверх ребер і зафіксуйте їх навколо основи двома базовими гілками. Покрийте цей шар травою і листям. Можна зішкребти мох і помістити його на листя, щоб його стабілізувати. Зробіть ізоляцію настільки товстою, наскільки це можливо, щоб захиститися від опадів.

Як зігрітися в лісі? Експерт Джеймс Блек пропонує розпалити багаття. Робіть це так:

  1. Помістіть невелику кількість дрібних сухих гілок у центр вогнищевої ями. Якщо є під рукою кора, використовуйте і її.
  2. Складіть гілки навколо вогнищевої ями у формі намету вігвама. Додайте навколо цієї конструкції колоди більшого розміру.
  3. Покладіть всередину запалений папір і чекайте, поки сухі гілки та кора загоряться.
  4. Підтримуйте вогонь, підкладаючи в міру необхідності сухі гілки.

Таке багаття виробляє багато тепла, але швидко згорає, тому може знадобитися більше дров, ніж думаєте. Заготовте з вечора більше товстих дров, щоб їх вистачило на всю ніч.

Харчування та вода в лісі

Портал Tourism On The Edge стверджує, що вода — це найважливіше в поході. Люди можуть прожити без їжі в середньому 25 днів, а от без води значно менше. Тому найкраще і найнадійніше джерело — джерело, але шанси знайти його не такі вже й великі. Хорошою альтернативою джерелу стане річкова вода. Її можна очистити такими способами:

  • прокип’ятіть воду 3 хвилини;
  • наберіть воду в пластикову пляшку, залиште на 6 годин під сонячними променями.

Автор видання Active Брайан Пауерс пропонує очищати воду на відкритому повітрі за допомогою пігулок з йодом. Таблетки дуже малі й легкі, не займають багато місця. Найчастіше в комплекті до них йде друга таблетка для зниження хімічного запаху і смаку, який може створювати йод. Цим таблеткам потрібно близько 30 хвилин, щоб повністю знезаразити воду.

Беріть у похід висококалорійну їжу. Андрій Ільїн у книзі «Як уникнути голодної смерті» підказує, що всі продукти, які довго зберігаються в розпорядженні людини, — це недоторканний запас. Зазвичай до таких запасів включають шоколад, тушонку, згущене молоко і каву з молоком, волоські горіхи, сухарі, галети, мед, цукор. При цьому перші дві доби від їжі краще утриматися, оскільки в організмі ще достатньо запасів.

Що можна їсти в лісі? Якщо їстівних припасів немає, в їжу можна вживати комах, личинок, дрібних тварин, рибу, раків, якщо поруч є водойма. У лісі є багато їстівних рослин: ягоди, гриби, трави. Андрій Ільїн пише, що їсти можна рослини і навіть дерева. Наприклад, до їстівних відносять карликову полярну вербу, сосну, березу.

Як вижити в лісі без їжі? Поживний і безпечний варіант їжі — це ягоди: суниця, ожина, лохина, малина, глід, шипшина, калина і горобина. Вгамувати голод можна грибами. Вживайте в їжу тільки відомі види, у безпеці яких упевнені. Поблизу водойм є їстівні рослини: очерет, рогіз, очерет.

У рослин бувають різні їстівні частини. У них можна їсти кореневища, цибулини, стебла, пагони, бруньки, листя, квіти, насіння, плоди, горіхи та шишки. Одні частини рослин можна вживати в їжу в сирому вигляді, інші — після проварювання або іншої термічної обробки. Найбільшу харчову цінність мають горіхи, плоди та бульби.

Ніхто не думає про те, що може загубитися в лісі, але завжди потрібно бути готовими до будь-якої ситуації. Якщо заблукали або потрапили в аварійну ситуацію, зберігайте ясність розуму і залишайтеся позитивними. Співайте, кричіть, але не панікуйте. Дійте обдумано і робіть необхідні для виживання кроки. Це допоможе вийти з лісу і врятувати своє життя.

Дізнавайтеся про все першими

Підпишіться і дізнавайтеся про свіжі новини Казахстану, фото, відео та інші ексклюзиви.

You may also like

Как правильно использовать пушер

Фільми, від яких не можна відірватися: кіноподорож

Лучшие топ 20 турецких сериалов — по мнению зрителей

Ранкова медитація: переваги та правила

Феншуй квартири: правила та рекомендації

Медитація на здоров’я та зцілення: основні правила