Снуд спицями: як зв’язати модний аксесуар самостійно

Estimated read time 1 min read

Набирає популярності тренд на в’язані аксесуари. Цього сезону популярний практичний і оригінальний шарф — снуд. Бажаєте навчитися в’язати жіночий снуд спицями? Щоб виріб вийшов з першого разу, скористайтеся порадами і докладною інструкцією, наданою популярними Instagram-блогерами і авторами тематичних книг.

Снуд: що це, види, загальні поради з в’язання

Снуд (хомут або труба) — це широкий шарф, замкнутий у кільце. Він має кілька переваг:

  • Універсальність. В’язаний шарф-снуд можна носити з одягом різних стилів — класика, кежуал, спорт-шик.
  • Практичність. Снуд має форму замкненого кільця, тому на відміну від звичайного шарфа, його не потрібно постійно поправляти і стежити, щоб він не розв’язався.
  • Зігрівальні функції. Снуд захищає від холоду і вітру шию, голову і плечі.
  • Актуальність моделі.

Види та моделі снудів

Снуди можуть відрізнятися за формою і зовнішнім виглядом. Залежно від довжини і способу носіння аксесуар прийнято розділяти на такі види:

  1. Шарф-труба, або круглий снуд. Він одягається в один оберт. Найчастіше снуд-труба безшовний і в’яжеться зверху вниз по колу.
  2. Снуд-вісімка. Шарф середньої довжини у формі кільця. Надягають аксесуар у 2 оберти і часто прикривають однією частиною голову або плечі.
  3. Довгий хомут, або шарф-петля. Його в’яжуть як звичайний шарф, але після виріб зшивають. Носять шарф у кілька обертів.

Крім довжини при виборі шарфа рекомендуємо звернути увагу на модель виробу. У нинішньому сезоні на піку популярності:

  • Об’ємний хомут. Це широкий великий шарф грубої в’язки. Допускається проста хусткова або з візерунком (плетінка, рис), виконаним на товстих спицях.
  • Модель із фактурної пряжі. Завдяки цікавій структурі нитки снуди мають ефектний вигляд, відмінно захищаючи від холоду.
  • Снуд із косами та аранами. Щоб шарф мав свіжий вигляд, вибирайте пряжу пастельних і натуральних відтінків. У цьому разі візерунок буде родзинкою і снуд не виглядатиме перевантаженим і незграбним.

Якщо шукаєте актуальні візерунки, зазирніть до книжки «В’яжемо з візерунками для всієї родини». Її авторка Юлія Кір’янова надає схеми й опис різних візерунків — класичних, подвійних і незвичайних кіс, ажурних ромбів, листочків та інших.

Інструменти і пряжа

Вибір пряжі — ключовий момент, що впливає на зовнішній вигляд і зігрівальні здібності модного снуда. Перед тим як купити нитки для в’язання, визначте, який снуд бажаєте отримати. Враховуйте форму, тип в’язки, пору року, для якої призначений виріб:

  • При в’язанні візерунка, який повинен чітко виділятися на тлі, авторка книжки «В’яжемо красиві речі для дітей» Віолетта Хамідова радить вибирати пряжу з чіткою ниткою. Чудовий варіант — добре перевита вовна з додаванням бавовни або бавовняна пряжа. Для ажурного візерунка беріть мохерову пряжу з добавками бавовни, поліакрилу або віскози, тоді візерунок на речі залишається чітким навіть через кілька років.
  • Для в’язки весняно-літнього жіночого аксесуара на шию підійде тонка бавовняна нитка, яка відмінно пропускає повітря.
  • Для міжсезонних варіантів шарфа підійдуть акрилові та бамбукові нитки.
  • Зимові вироби в’яжіть зі змішаної пряжі з додаванням вовни й акрилу: одна нитка відповідатиме за тепло, друга захистить шарф від деформації.

Якщо вирішили зв’язати модний аксесуар, знадобляться спиці. Інструменти для в’язання мають відповідати таким вимогам:

  1. Поверхня спиць гладка. Найменші шорсткості заважатимуть нитці ковзати по спиці.
  2. Кінці гострі, але не настільки, щоб поранити палець.
  3. Діаметр ідентичний або менший у 2 рази за товщину обраних ниток. Визначити потрібну товщину інструменту можна за номером: він відповідає ширині спиці в діаметрі та вимірюється в міліметрах.

У продажу є залізні, пластмасові, кістяні, дерев’яні спиці. Які вибрати? Універсальних спиць, які підійдуть для будь-якого виробу, не існує. Віддавайте перевагу тим інструментам, які подобаються, а також підбирайте спиці під пряжу:

  • Дерев’яні спиці підходять для гладкої пряжі з вовни, віскози та бамбука. Вони знизять ковзання набраних петель.
  • Алюмінієві спиці використовують для пухнастих ниток. Їхня гладка поверхня забезпечує ковзання і швидкість при формуванні петель.

Якщо бажаєте зв’язати жіночий шарф по колу, придбайте кругові спиці, з’єднані волосінню. Перш ніж брати такі інструменти, зверніть увагу на волосінь: залежно від товщини пряжі вона може бути товстою або тонкою.

В’язання снуда спицями покроково

Перед початком роботи визначтеся з розміром майбутнього виробу. Він залежить від таких критеріїв:

  1. Обхват і висота шиї. Зняти мірки можна так: вимірюйте висоту шиї від підборіддя до ямочки на ключиці. Помножте отриману цифру на 2,5 і отримаєте оптимальну ширину шарфа.
  2. Необхідна довжина виробу. Визначтеся, у скільки обертів передбачається використовувати снуд. Якщо хочете отримати шарф-вісімку, визначити потрібну довжину допоможе такий лайфхак: розставте руки в боки і вимірюйте довжину від кінчиків пальців однієї руки до кінчиків пальців іншої руки. Отриманий результат — мінімальна довжина для снуда у два оберти.

Якщо немає можливості зняти індивідуальні мірки, скористайтеся загальноприйнятими усередненими даними.

Зазвичай снуд в’яжуть двостороннім візерунком: хусткова в’язка, англійська гумка, рис або подвійний рис. Детальну інструкцію в’язання снуда-труби без швів візерунком подвійний рис представлено в тематичному Instagram-блозі.

  • Визначте розмір. Для дорослої людини оптимальні такі розміри снуда: ширина — 25 см (діаметр — 50 см), довжина — 33-35 см.
  • Зв’яжіть зразок і порахуйте скільки петель у 10 см. Приблизна щільність в’язання 15 петель на 10 см (1,5 петлі на 1 см). Діаметр 50 см помножте на 1,5. Отримайте 75 петель. Округлите до парного числа, наприклад 74 петлі.
  • Наберіть розрахункову кількість петель на дві складені разом спиці, з’єднайте петлі в коло і в’яжіть у висоту приблизно 33-35 см.
  • Схема наступна: 1-2 ряд в’яжіть по черзі лицьова і виворітна петлі, 3-4 ряд в’яжіть виворітна і лицьова петлі. Так чергуйте далі.
  • Закрийте петлі зручним способом, не туго, щоб край добре тягнувся і не був стягнутий. Можна взяти для закриття спицю на 2 розміри більшу за основні.
  • Пров’язавши всі петлі, на спицях залишиться 1 петля. Щоб не утворилося сходинки, обріжте нитку, введіть спицю в першу петлю попереднього ряду і витягніть ще одну петлю. Останню петлю накиньте зверху нової петлі і витягніть нитку до кінця. Кінчик нитки через першу ж петлю попереднього ряду витягніть на виворітний бік. Край вийде рівним і без сходинки.

Якщо подобається снуд-куточок, скористайтеся підказками популярного блогера Instagram. Схему та опис процесу в’язання дає Ольга Макшеєва.

Снуд — універсальний і практичний шарф, який можна накидати на голову як капюшон або опускати на плечі як болеро. Такий аксесуар здатний не тільки зігріти в холодну пору року, а й стане доповненням стильного образу. Дотримуючись рекомендацій професійних рукодільниць, зможете легко зв’язати модний снуд власноруч.

Дізнавайтеся про все першими

Підпишіться і дізнавайтеся про свіжі новини Казахстану, фото, відео та інші ексклюзиви.