Найпопулярніші аніме у світі: топ-10 улюблених проєктів

Estimated read time 1 min read

Найпопулярніші аніме не втрачають актуальності через багато років після прем’єри. Шанувальники обговорюють героїв, сюжет, пишуть свої версії продовження історії. Спеціалізовані сайти проводять опитування, щоб визначити рейтинг того чи іншого аніме.

Які найпопулярніші аніме у світі? Авторитетний сайт, присвячений аніме-індустрії, Anime News Network до топ-100 найпопулярніших картин включив такі: «Сталевий алхімік», «Зошит смерті», «Євангеліон», «Бліч», «Віднесені примарами», «Твоє ім’я», «Атака титанів», «Наруто», «Ван Піс», «Клинок, що розсікає демонів».

«Сталевий алхімік»

Прем’єра 51-серійного аніме відбулася в жовтні 2003 року на трьох японських телеканалах. Рейтинг на ІMDb — 8,5 бала. У 2009 році було знято аніме «Сталевий алхімік: Братство», яке максимально наближене до манги. Його рейтинг на ІMDb — 9,1 бала.

Головні ролі озвучили:

  • Ромі Паку («Бліч»);
  • Кейдзі Фудзівара («Зошит смерті»);
  • Хідекацу Шібата («Ван Піс»).

Сюжет розповідає про братів Альфонса та Едварда, які в дитинстві втратили батьків. Вони вдаються до алхімічних знань і намагаються воскресити покійну матір. Унаслідок невдалої спроби один із них позбавляється кінцівок, а інший — тіла. Щоб виправити ситуацію, брати вирушають у подорож на пошуки загадкового філософського каменю, який допоможе повернути їм здоров’я і матір.

«Зошит смерті»

Які найпопулярніші аніме-серіали? Серед найпопулярніших аніме-серіалів: «Сталевий алхімік», «Зошит смерті», «Євангеліон», «Бліч», «Атака титанів», «Наруто», «Ван Піс», «Клинок, що розсікає демонів».

«Зошит смерті» став культовим твором, породивши безліч фанатських продовжень. У школах Китаю 2005 року влада запровадила заборону на поширення манги, помітивши, що школярі займаються виготовленням подібних зошитів. Рейтинг аніме на ІMDb — 9 балів.

Головні ролі озвучили:

  • Мамору Міяно («One-Punch Man»);
  • Сідо Накамура («Ван Піс»);
  • Каппей Ямагуті («Коти-самураї»).

Сюжет розповідає про школяра Лайта, який знаходить зошит, посланий на Землю одним із богів смерті. Досить записати в нього ім’я людини, і вона помре. Важливо, щоб той, хто пише, знав жертву в обличчя.

«Віднесені привидами»

На сьогодні «Віднесені привидами» — одна з найуспішніших японських анімаційних картин у світовому прокаті. Рейтинг на ІMDb — 8,6 бала. Аніме отримало 56 призів, зокрема «Оскар», ставши першим в історії іноземним анімаційним фільмом, який отримав цю престижну нагороду.

Головні ролі озвучили:

  • Румі Хіірагі («Рибка Поньо на кручі»);
  • Мію Іріно («Ван Піс»);
  • Рюноске Камікі («Бакуман»).

Сюжет оповідає про те, як дівчинка Тіхіро разом із сім’єю опиняється у світі привидів. Її батьки перетворюються на свиней. Дівчинці належить пройти безліч випробувань у незнайомому світі, перш ніж вона зможе знайти батьків, повернути їм людську подобу і відшукати дорогу у свій світ.

«Євангеліон»

Це один із найуспішніших анімаційних серіалів, який у світі стали сприймати як символ японської культури. Рейтинг на ІMDb становить 8,5 бала. «Євангеліон» знято за мангою, яка виходила з 1995 по 2013 роки.

Головні ролі озвучили:

  • Юко Міямура («Детектив Конан»);
  • Мегумі Огата («Сейлор Мун»);
  • Мегумі Хаясібара («Маленькі рятувальники»).

Сюжет розповідає про бійців організації Nerv, яка була створена для відбиття атак таємничих і могутніх істот, званих Ангелами. Дати відсіч їм можуть тільки спеціальні роботи-євангеліони, керовані підлітками.

«Бліч»

З 2001-го до 2016-го в Японії виходила манга «Бліч». Вона складається з 74 томів. На її основі у 2004 році Studio Pierrot почала випуск аніме. Серіал завершився 2012 року і налічує 366 епізодів. У 2022 році вийшло продовження «Бліч: Тисячолітня Кривава Війна». Рейтинг аніме «Бліч» на ІMDb становить 8,2 бала, а продовження — 9,4 бала.

Головні ролі озвучили:

  • Масакадзу Моріта («Бакуман»);
  • Фуміко Орікаса («Токійський гуль»);
  • Хірокі Ясумото («Суперфутбол»).

Сюжет розповідає про підлітка Ічіго, який має здатність бачити духів. Одного разу в його спальні з’являється дівчина-привид, яку атакує злий дух. Під час битви вона передає частину своїх сил Ічіго. Так хлопець стає провідником душ. Йому доведеться пережити чимало битв зі злими духами і врятувати загробний світ від загибелі.

«Твоє ім’я»

Повнометражний фільм режисера Макото Сінкая, якого називають другим Міядзакі. Фільм мав величезний комерційний успіх, особливо в Японії, і став найкасовішим аніме у світі, завоювавши безліч нагород і номінацій, серед яких перемога в номінації «Найкращий анімаційний фільм» на премії Saturn Award. Рейтинг на ІMDb — 8,4 бала.

Головні ролі озвучили:

  • Моне Камісіраїсі («Моя прекрасна Майко»);
  • Рюноска Камікі («Занадто молодий, щоб померти»);
  • Масамі Нагасава («Звіропой»).

У центрі подій старшокласники Такі та Міцуха. Юнак живе в Токіо, дівчина — у провінції. Обидва мріють про інше життя. Одного чудового дня вони отримують здатність рухатися в тілі одне одного під час сну і проживати чуже життя. Згодом це починає здаватися їм цікавим.

«Атака титанів»

Засноване на однойменній манзі аніме вирізняється продуманим та інтригуючим сюжетом, важкою і похмурою атмосферою. Захоплення глядацької аудиторії викликають якісно прописані головні та другорядні герої, потужні опенинги і динамічність. Наразі виходить заключний четвертий сезон. Рейтинг на ІMDb — 9 балів. Серіал завоював 15 нагород, серед яких «Аніме 2022 року» на премії Crunchyroll Anime Аwards.

Головні ролі озвучили:

  • Юкі Кадзі («Країна чудес смертників»);
  • Юї Ісікава («Форма голосу»);
  • Марина Іноуе («Досягти Терри»).

Події розвиваються в альтернативному всесвіті, схожому на Європу XIX століття. Людство бореться з титанами — гігантськими істотами, що пожирають людей заради задоволення. Щоб убезпечити себе, людям довелося оточити поселення трьома високими стінами, через які гіганти не могли пройти. Сотню років вони прожили цілком спокійно, але одного разу стіну зруйнував Супертитан, що з’явився з нізвідки.

«Наруто»

Про Наруто добре відомо навіть тим людям, хто дуже далекий від світу аніме. Ця манга та її аніме-адаптація стали широко популярними в усьому світі. Загалом вийшло 2 сезони — «Наруто» (рейтинг ІMDb — 8,4 бала) і «Наруто: Ураганні хроніки» (рейтинг — 8,7 бала) із сумарною кількістю серій понад 700.

Головні ролі озвучили:

  • Дзюнко Такеуті («Клеймор»);
  • Чіє Накамура («Токійський гуль»);
  • Норіакі Сугіяма («Боруто»).

У центрі подій перебуває юний ніндзя Наруто Узумакі. Коли він був дитиною, на його село напав демон Дев’ятихвостий лис. Глава селища, Четвертий Хокаге, пожертвувавши власним життям, запечатав демона в тілі новонародженого Наруто. Через це багато місцевих жителів ставилися до хлопчика насторожено. Незважаючи на це, Наруто важко працював, щоб досягти своєї мрії — стати Хокаге і найкращим ніндзя в селі.

«Ван піс»

Це одне з небагатьох аніме, сумарна кількість епізодів якого переступила позначку 1000 серій. Рейтинг на ІMDb — 8,9 бала. Серіал створено на основі манги, яка випускається з 1997 року. Створено 14 повнометражних фільмів і близько 30 відеоігор на основі цього твору.

Головні ролі озвучили:

  • Маюмі Танака («Покемони»);
  • Хіроакі Хірата («Детектив Конан»);
  • Ікуе Отані («Покемони»).

Хлопчина на ім’я Монкі Д. Луффі мріє стати королем піратів. Зібравши команду «Солом’яний капелюх», він вирушає в подорож на пошуки скарбів, захованих колись великим піратом Гол Д. Роджером.

«Клинок, що розсікає демонів»

«Клинок, що розсікає демонів» вийшов відносно недавно (2019) і сьогодні до перегляду запропоновано 2 сезони (останній розділили на 2 частини). Цього вже було достатньо, щоб набрати високий рейтинг (ІMDb — 8,7 бала) і завоювати 8 нагород. У 2022 році серіал переміг у номінації «Найкраща анімація» на премії Crunchyroll Anime Awards. Найближчим часом вийде продовження.

Головні ролі озвучили:

  • Нацукі Ханае («Мемуари Ванітаса»);
  • Хіро Сімоно («Дуже приємно, Боже»);
  • Йосіцугу Мацуока («Майстри меча онлайн»).

Тенджиро Камадо став мисливцем на демонів, щоб помститися тому, хто вбив його сім’ю і перетворив сестру Незуко на демона. Він усіма силами шукає спосіб зробити її знову людиною.

Популярні аніме стають культовими, у них з’являються шанувальники, знімаються сиквели. У запропонованому списку кожен знайде аніме на власний смак і долучиться до світу шанувальників цього виду мистецтва.

Унікальна добірка новин від нашої редакції