Найхудіша людина у світі за всю історію

Estimated read time 1 min read

Вага найхудішої жінки в історії ледь перевищувала 2 кг. Один із топ-5 найхудіших чоловіків навмисне втрачав вагу для ролей. Долаючи труднощі, найхудіші люди в історії людства займалися просвітницькою діяльністю і навіть вигравали спортивні чемпіонати.

Найхудіші чоловіки за всю історію

У найхудіших чоловіків в історії індекс маси тіла був нижчим за нормальний показник — 18,5. Причиною такої низької ваги були харчові порушення, генетичні хвороби, а іноді підгонка ваги актора під образ персонажа.

Чандра Дангі — найлегший чоловік і найнижча людина в історії. Народився 1939 року в Непалі. Офіційно виміряний представниками Книги рекордів Гіннесса зріст рекордсмена становив 54,6 см, а вага — 14,5 кг. Рекорд зафіксували, коли Чандрі було 72 роки.

Більшу частину життя Дангі не покидав рідного села, в якому займався ремеслом. До фіксації рекорду він ніколи не звертався по медичну допомогу і не відвідував лікаря.

Після того як став відомим, Чандра подорожував світом і прославляв своє село Римкхолі. Помер від запалення легенів 2015 року під час подорожі.

Меттью Бут

Меттью Бут — один із найхудіших чоловіків, якому вдалося перемогти анорексію. У 14 років через регулярне насильство в школі Меттью почав регулярно морити себе голодом, у нього розвинулися серйозні харчові розлади. Крім того, бажаючи дати відсіч у школі, він займався важкими фізичними вправами.

У вісімнадцятирічному віці у Меттью трапилася зупинка серця і клінічна смерть. На момент госпіталізації він важив лише 28 кг. У хлопця розвинулася ниркова, печінкова та серцева недостатність.

Меттью отримав своєчасне лікування. Коли вага наблизилася до 60 кг, лікарі визнали, що хлопець зможе повернутися до нормального життя. Зараз Меттью хоче стати фітнес-тренером.

Джеремі Гіллітцер

Джеремі Гіллітцер — модель і просвітитель. Він народився 1978 року.

Бажання схуднути і надмірно вимогливе ставлення до свого тіла призвели до швидкої втрати ваги в підлітковому віці. Вплинули на це постійні образи та агресія вітчима.

Джеремі пройшов лікування, і до 21 року його стан стабілізувався. Він навіть працював моделлю відомого бренду. Однак накопичені образи, невдалі стосунки, хвороба матері і дві поспіль ДТП призвели до того, що 2004 року в Джеремі знову розвинувся розлад харчової поведінки. Він боровся з анорексією і висвітлював свій шлях у блозі.

Джеремі помер від анорексії 2010 року у віці 38 років. На момент смерті його вага не перевищувала 30 кг.

Крістіан Бейл

Крістіан Чарльз Філіп Бейл — британський і американський актор. Народився 1974 року в Уельсі. Відомий за низкою ролей, зокрема Бетмена.

Крістіан Бейл — актор, який любить експериментувати зі своєю вагою. Бажаючи максимально органічно виглядати в кадрі, Крістіан відмовляється від варіантів гри світла або гриму. Якщо персонаж має бути худим, то актор худне по-справжньому.

Кілька разів Крістіан сильно скидав вагу, що робило його індекс маси тіла критично низьким:

  • для ролі у фільмі «Машиніст» (2004) він скинув 30 кг;
  • для ролі у фільмі «Рятівний світанок» (2007) — 24 кг.

Довелося сильно схуднути акторові і для ролі у фільмі «Боєць» (2010). Старання не минули даремно: Крістіан був удостоєний премії Американської Гільдії кіноакторів, премії «Оскар» і «Золотий глобус».

Вага актора в окремі моменти становила 50 кг при зрості 183 см. Індекс маси тіла актора не перевищував показника 15 за мінімально допустимої норми в 18,5.

Том Станіфорд

Том Станіфорд — англійський паравелосипедист. Народився 1989 року в Акротірі на Кіпрі. У Тома діагностували рідкісне генетичне захворювання — синдром MDP.

Хвороба не дає змоги організму виробляти й накопичувати жирові відкладення, вражає сполучну тканину ступень і рук, впливає на гнучкість кінцівок. При зрості в 191 см вага спортсмена становить лише 65 кг.

Незважаючи на захворювання, Тому вдалося успішно закінчити коледж, а 2012 року отримати два ступені магістра. З 2005-го Том активно займається велоспортом.

У 2006 році він ледь не загинув у ДТП під час зіткнення з автомобілем. Незважаючи на крихкість кісток і постійні травми, спортсмен не зупиняється і продовжує наполегливо займатися велоспортом. У 2011-му Том переміг у чемпіонаті Великої Британії з кільцевих перегонів на велосипеді.

Найхудіші жінки за всю історію

У гонитві за ідеалом краси жінки сідають на дієти, роблять пластику або надягають стягуючі корсети. Найхудіші жінки в історії — приклад того, що захоплення схудненням може вийти з-під контролю і становити небезпеку для організму.

Лусія Сарате

Лусія Сарате — мексиканська актриса. Народилася 1864 року в Мексиці. Відома як найлегша жінка в історії. Її задокументована вага становила близько 2 кг, а зріст — 51 см. Після однорічного віку Лусія припинила набирати вагу і рости.

Вона була дуже худою. Очевидці стверджують, що Лусія виглядала як дуже маленька лялька. Її нога була розміром із великий палець. Унікальна вага і зріст визначили долю Лусії — вона працювала в цирку.

Лусія померла 1890 року від переохолодження, коли цирковий поїзд застряг у засніжених горах.

Христина Корягіна

Одна з найхудіших жінок сучасності — Христина Корягіна. Організм Христини не сприймав їжу, а сама жінка ледве пересувалася, оскільки в неї майже були відсутні м’язи.

Христина в шкільні роки перенесла важку операцію на шиї. Через це вона стала відмовлятися від їжі і стрімко втрачала вагу. У 2018 році її вага досягла мінімуму — 17 кг.

Після суспільного резонансу та участі Христини в телевізійних програмах, де вона поділилася своєю трагедією, для неї зібрали гроші на лікування. Професійна медична допомога допомогла Христині повільно набрати вагу.

Валерія Левітіна

Валерія Левітіна — одна з найхудіших жінок в історії. Мати Валерії з дитинства привчала її до дієт і контролю за вагою.

У дівчини була нормальна вага, проте вона стала жертвою булінгу через округлі форми. Велика образа підштовхнула Валерію до схуднення. За допомогою суворих дієт дівчина швидко скинула вагу і досягла бажаного результату.

Однак втрата ваги вийшла з-під контролю, і організм перестав сприймати їжу. Вага Валерії сягнула 38 кг.

Лікарі були безсилі й не змогли допомогти Валерії набрати вагу. Левітіна пропагувала ідею прийняття свого тіла і любові до себе, тому відвідала програму «Пусть говорят». Незадовго до смерті вона важила 25 кг.

Іланіт Ельмаліах

Іланіт «Хіла» Ельмаліах — ізраїльська модель, відома як найхудіша жінка у світі. Її вага становила 22 кг при зрості 172 см. За мінімального показника норми індексу маси тіла (18,5) індекс Хіли становив лише 7,4.

Дівчина народилася 1973 року в Ізраїлі, була однією з найбільш затребуваних моделей у країні. Через постійний тиск і жорсткі вимоги до ваги у Гіли розвинулася нервова анорексія. Вага моделі почала безконтрольно знижуватися, що призвело до важких проблем зі здоров’ям.

Гіла померла 2007 року від серцевої недостатності, спричиненої анорексією. Після смерті моделі була розгорнута широка кампанія по боротьбі з нездоровою вагою у манекенниць.

Елізабет Веласкес

Елізабет «Ліззі» Веласкес — американська активістка, письменниця і мотиваційний спікер. Народилася 1989 року в столиці Техасу Остіні.

Їй не пощастило народитися з украй рідкісним вродженим захворюванням — ліподистрофією. Хвороба призводить до нездатності організму створювати і накопичувати жирову тканину. Науці відомо менше 10 випадків проявів цієї хвороби.

При зрості 152 см вага Ліззі не перевищує 29 кг. Оскільки у світі одиниці людей, які мають такий самий синдром, Ліззі бере активну участь у медичних дослідженнях, спрямованих на боротьбу з такою рідкісною хворобою.

Після того як Ліззі стала жертвою булінгу і нападок в інтернеті, вона вирішила зайнятися просвітницькою діяльністю. У 2012 році жінка випустила книгу «Будь прекрасною, будь собою», якій на порталі соціальної каталогізації Goodreads читачі поставили 4,3 бала.

Найхудіші люди в історії можуть слугувати наочним прикладом небезпеки неконтрольованої втрати ваги. Гонитва за ідеалами краси може коштувати втрати здоров’я, а то й життя. Незважаючи на важкі захворювання, їм вдавалося вести просвітницьку роботу і нести ідею прийняття свого тіла.

Дізнавайтеся про все першими

Підпишіться і дізнавайтеся про свіжі новини Казахстану, фото, відео та інші ексклюзиви.