Кім Кі Дук: фільми режисера, які увійшли в історію кінематографа

Estimated read time 1 min read

Досуг

robertss 02.09.2023 Article

Які найкращі фільми зняв Кім Кі Дук? Серед найкращих фільмів Кім Кі Дука IMDb, Movie Web і Ranker згадують «Острів», «Адреса невідома», «Весна, літо, осінь, зима… і знову весна», «Порожній дім», «Самаритянка», «Натягнута тятива», «Час», «П’єта», «Мережа».

«Острів» (2000)

Цей фільм Кім Кі Дука отримав рейтинг IMDb 6,9, нагороду Венеційського кінофестивалю Netpac та ще п’ять премій. Це перша стрічка, яка принесла визнання творцеві на міжнародному рівні. У фільмі є всі особливості, притаманні художньому стилю Кіма: сюжетна парадоксальність, лаконічність викладу, поєднання гарної картинки з раптовим насильством і виразні персонажі — знедолені люди або покидьки суспільства.

  • Кім Ю Сок («Можливі зміни»);
  • Су Джон («Павучий ліс»);
  • Со Вон («Поганий хлопець»).

Неговірка Хі Джин працює на рибальському курорті. Торгуючи наживкою, гачками і власним тілом, жінка зберігає зовнішню незворушність і іноді нападає на своїх гостей із ножем. Одного разу вона рятує від смерті злочинця-втікача Хен Сіка, в якого закохується.

Кінокритик Карла Мейєр пише, що це чудовий і гротескний фільм режисера Кім Кі Дука.

«Адреса невідома» (2001)

Цей фільм Кім Кі Дук зняв за власним сценарієм, створеним на основі реальних історій з особистого життя і життя знайомих. Драма отримала на IMDb 7,2 бала. Вона нагороджена чотирма національними преміями та відкривала Венеційський кінофестиваль 2001 року.

У головних ролях:

  • Ян Дон Гин («Третя чарівність»);
  • Пан Мін Джон («Опівнічна закусочна»);
  • Кім Ен Мін («Військовий прокурор Доберман»).

У невеликому містечку біля американської військової бази живе син кореянки і темношкірого солдата. Хлопцеві подобається Ин Ук, дівчина з покаліченим оком. Ізгої в суспільстві ізгоїв не шукають сенсу життя, але все ще сподіваються на диво.

Візуальні ефекти відображають запустіння околиць, які виглядають холодними і брудними. Майже немає нічого мальовничого, колірна палітра похмура. Багато сцен картини відбуваються за сітчастим парканом, приховані пластиковою плівкою або дверима. Так режисер створює важкі метафоричні образи.

Манфред Зельцер зазначає, що фільм малює сюрреалістичну і відірвану від реальності картину людської безодні.

«Весна, літо, осінь, зима…і знову весна» (2003)

Який найвідоміший фільм Кім Кі Дука? Це «Весна, літо, осінь, зима…і знову весна». Рейтинг фільму, в якому зіграв Кім Кі Дук, склав на IMDb 8 балів. Кожна частина сюжету фільму дійсно знята в ту пору року, про яку йдеться.

У головних ролях:

  • О Ен Су («Гра в кальмара»);
  • Со Дже Гьон («Весільна схема»);
  • Кім Ен Мін («Життя в шлюбі»).

Старий-монах і його послушник живуть у плавучому храмі, підпорядковуючи життя природним циклам. Зрідка храм відвідують люди, приносячи з собою прикрощі, спокусу, випробування і каяття.

Пітер Бредшоу назвав фільм потужною і загадковою притчею, якій вдається бути водночас безтурботною і захопливою. Це найрідкісніша річ у творчості Кім Кі Дука і по-справжньому духовний фільм.

«Порожній дім» (2004)

Романтичну драму з рейтингом IMDb 7,9 нагородили 17 преміями, серед яких є «Срібний лев» Венеційського фестивалю за найкращу режисуру.

У головних ролях:

  • Лі Син Йон («Щасливий кінець»);
  • Дже Хі («Чан Ок Чон»);
  • Квон Хьок Хо («Поганий хлопець»).

Як і в інших фільмах Кіма, головний герой — соціальний ізгой, а розповідь ведеться з мінімумом діалогів. Бездомний Тхе Сок, який знаходить притулок у порожніх будинках, одного разу натрапляє на жінку, яка страждає від знущань чоловіка. Між ними зав’язуються стосунки, і жінка стає супутницею Тхе Сока.

Джеймс Берардінеллі пише, що загадковий фільм, який у певному сенсі зводить з розуму, має здатність переслідувати глядача.

«Самаритянка» (2004)

Фільм із рейтингом IMDb 7,1 приніс режисерові «Срібного ведмедя» Берлінського кінофестивалю.

У головних ролях:

  • Хан Йорим («Секс-волонтер»);
  • Квак Чі Мін («Зв’язок»);
  • Лі Оль («Сп’янілі»).

І знову режисер ставить у центрі сюжету відщепенців. Цього разу його героїні — дівчатка-підлітки. Че Йон — повія-аматорка, а ось її найкраща подруга Йо Джин знаходить клієнтів і веде грошові справи. Через помилку Йо Джин Че Йон гине. Йо Джин починає зустрічатися з клієнтами особисто, не підозрюючи, що за нею стежить батько-поліцейський.

«Натягнута тятива» (2005)

Фільм приніс режисерові нагороду фестивалю Fantasporto Orient Express Section Special Jury Award. Його рейтинг на IMDb — 7,1.

У драмі знялися:

  • Хан Йорим («Фантастичні парасуїциди»);
  • Со Джі Сок («Виживання в Чосоні»);
  • Чон Сон Хван («Весела жалоба»).

Літній віщун готується одружитися з 16-річною вихованкою, з якою живе на старому човні. Але юний студент, який випадково опинився на човні, закохується в дівчину, і вона відповідає взаємністю.

Windows on Worlds зазначає, що фільм виводить підходи до моралі Кім Кі Дука на новий рівень складності, хоча й не вирізняється особливою екстремальністю.

«Час» (2006)

Драма з рейтингом IMDb 7,1 принесла режисерові нагороду Chicago International Film Festival.

У фільмі грали:

  • Сон Хьон А («Віолончель»);
  • Ха Чон У («1987»);
  • Пак ЧіЁн («Батьківщина»).

Се Хі робить пластичну операцію, щоб стати новою людиною і повернути любов хлопця. Джеймс Берардінеллі пише, що «Час» — це одна з найчарівніших картин Кім Кі Дука, що має багато характерних для його творчості штрихів.

«П’єта» (2012)

Глибока духовність нетипова для творчості Кім Кі Дука, але фільм «П’єта», рейтинг якого на IMDb 7,1, став рідкісним винятком. Драма зі спотвореними християнськими образами та вкрай сексуальним змістом знайшла свого глядача на Венеційському кінофестивалі й отримала «Золотого лева» та 25 інших нагород.

  • Джо Мін Су («Відьма»);
  • Лі Чон Джин («Брехун і його кохана»);
  • У Гі Хон («Історія двох сестер»).

Лі Ган До — безсердечний збирач боргів, який працює на місцевого лихваря. Позбавлений батьківської любові в дитинстві, він ненавидить людей. Одного разу на порозі з’являється жінка, яка називає себе його матір’ю.

Screen Daily пише, що кадри, зняті в темних вузьких просторах, які змінюються похмурими пейзажами, і камера, що наближається до персонажів у безжальних великих планах, допомагають Кім Кі Дуку розкрити нові ганебні грані людської природи.

«Мережа» (2016)

Фільм отримав на IMDb 7,3 бала. Asian Movie Pulse зазначає, що стрічка виглядає як спроба режисера повернутися до витоків своєї творчості.

У головних ролях:

  • Рю Син Бом («Близькі вороги»);
  • Лі Вон Гин («Королева детектива»);
  • Кім Ен Мін («Життя в шлюбі»).

Рибалка з КНДР Нам Чхоль У опиняється на березі Південної Кореї. Його заарештовують спецслужби, які намагаються силоміць вибити зізнання у шпигунстві або згоду стати перебіжчиком. Чоловік не здається, мріючи повернутися в КНДР, де на нього чекає дружина, дочка і місцеві спецслужби.

Режисер Кім Кі Дук помер 2020 року від ускладнень Covid-19. Він залишив спадщину невимірної цінності. Його культові фільми стали сучасною класикою і зробили світове кіно трохи відвертішим.

Унікальна добірка новин від нашої редакції

You may also like

Как правильно использовать пушер

Фільми, від яких не можна відірватися: кіноподорож

Лучшие топ 20 турецких сериалов — по мнению зрителей

Книги для підняття настрою: добірка найкращих

Кігтеточка своїми руками: 3 простих і доступних варіанти

Коптильня своїми руками: простий варіант виготовлення в домашніх умовах