13 різних типів текстур для стелі та як їх вибрати

Estimated read time 1 min read

Тімоті Дейл — експерт з домашнього ремонту та письменник з більш ніж десятирічним практичним досвідом будівництва та облаштування житла. Він має досвід роботи з житловими, комерційними, промисловими та інституційними сантехнічними, електричними, столярними, монтажними, ремонтними роботами та управлінням проектами.

Дін Бірмайєр — експерт-підрядник з майже 30-річним досвідом у всіх видах ремонту, обслуговування та реконструкції будинків. Він є сертифікованим провідним теслею, а також має сертифікат EPA. Дін є членом Ради з питань поліпшення житла The Spruce’s Home Improvement Review Board.

Трендові відео

Текстура стелі — це дизайн або візерунок, створений на стелі для покращення естетичного вигляду приміщення. Найпоширеніші типи текстури стелі включають гребінець, попкорн і апельсинову цедру, які допомагають поліпшити зовнішній вигляд будинку, а також приховують недоліки, поглинають звук і додають глибину приміщенню.

Багато фактур стелі можна наносити вручну, пензлем або валиком, тому завзяті майстри можуть впоратися з проектом встановлення фактурної стелі за вихідні. Існують і більш складні фактурні стелі, але для створення складних малюнків і візерунків рекомендується звернутися до професіоналів. Дізнайтеся більше про ці 13 різних типів фактур стелі та визначте, яка з них підійде саме для вашої оселі.

Гребінчаста текстура

Найкраще підходить для: Простий монтаж і витончений зовнішній вигляд. Гребінчаста текстура стелі — це відносно простий дизайн, який створюється за допомогою гребінця для створення ліній і візерунків у шарі вологої штукатурки або суміші для гіпсокартону. Дизайн часто обмежується колами або півколами, але для більш унікального вигляду гребінку можна використовувати для створення різноманітних ефектів і складних візерунків. Завдяки простоті цієї текстури, вона є гарним варіантом для завзятих майстрів, які хочуть покращити зовнішній вигляд свого будинку. Гребінчасті фактури не перебільшені і не призначені для того, щоб служити центром уваги в кімнаті. Скоріше, цей тип текстури стелі є витонченим дизайном, який покращує існуючу естетику, одночасно приховуючи незначні дефекти стелі.

Фактура «нокдаун

Найкраще підходить для: Для приховування дрібних дефектів і додавання глибини приміщенню. Текстура стелі «нокдаун» створює сільський візерунок, схожий на ліпнину. Якщо у вас є певний досвід роботи з фактурними стелями і ви володієте повітряним компресором і бункерним пістолетом з регульованим повітряним клапаном, то цей проект вам буде під силу. Просто змішайте суміш для гіпсокартону з водою до консистенції густої фарби, а потім розпиліть її на стелю. Після нанесення суміші на стелю згладьте вершини та нерівності за допомогою ножа для вибивання, щоб створити ефект «нокдаун». Текстури «нокдаун» чудово підходять для приховування дрібних дефектів стелі, додають приміщенню глибини та покращують естетичну привабливість будинку за рахунок унікального, привабливого дизайну.

Текстура «Апельсинова шкірка

Найкраще підходить для: Витончений, стриманий зовнішній вигляд. Текстура стелі «апельсинова цедра» — це злегка нерівний, але м’який на вигляд дизайн, який є популярним вибором для сучасних будинків. Витончений, стриманий зовнішній вигляд є більш гладким, ніж текстура «нокдаун», і його, як правило, легше мити, ніж більшість інших стельових текстур. Більшість домашніх майстрів, які мають відповідні інструменти, можуть встановити текстуру апельсинової кірки по всьому будинку. Просто змішайте суміш для гіпсокартону з водою до консистенції, схожої на фарбу, а потім розпиліть її за допомогою фарбопульта на стелю. Працюйте повільно, щоб не залишати прогалин, але пам’ятайте, що для створення бажаного ефекту слід розпилювати суміш на стелю дрібними бризками, а не повністю покривати поверхню гіпсокартонною сумішшю.

Розпилювач з піщаною текстурою

Найкраще підходить для: Поглинання звуку та приховування дефектів. Як випливає з назви, піщана текстура стелі зазвичай наноситься за допомогою бункерного пістолета або фарборозпилювача, хоча, за необхідності, можна використовувати пензлик. Готова текстура схожа на текстуру апельсинової кірки, за винятком того, що до складу суміші додається пісок, який надає їй злегка зернистого вигляду. Недоліком цього типу текстури є те, що якщо ви вирішите відремонтувати будинок, текстуру піщаної стелі з напиленням може бути важко видалити. Однак, якщо ви плануєте проживати в будинку протягом значного періоду часу, то текстура стелі з піщаним напиленням — чудовий варіант для приховування будь-яких дрібних дефектів. Суміш піску та гіпсокартону також здатна поглинати звук краще, ніж гладка стеля, тому ви можете зменшити передачу звуку між поверхами.

.

Текстура «піщаний вихор

Найкраще для: Приваблива вінтажна естетика. Текстура стелі «піщаний вихор», що привертає увагу гостей, складається з візерунків у вигляді повних або половинних кіл. Цей дизайн створюється шляхом змішування суміші для гіпсокартону або штукатурки з піском, а потім нанесенням суміші на стелю тонким шаром. Потім майстер або професійний монтажник використовує щітку з середнім ворсом, середню шліфувальну губку або навіть шпатель з дрібними насічками, щоб створити візерунки у вигляді повних або півкіл. Старі будинки з існуючою вінтажною естетикою будуть чудово виглядати з піщаною текстурою стелі. Вона також може допомогти приховати будь-які помітні дефекти, додати кімнаті глибини та покращити звукоізоляцію між поверхами.

Пропустити текстуру «кельма

Найкраще підходить для: Витончений середземноморський стиль, натхненний естетикою. Додавання до стелі фактури шпателя створює серію унікальних візерунків, які дійсно виділяються в добре освітленому приміщенні. Світло відбивається від гребенів, в той час як на западинах падають ледь помітні тіні, створюючи витончений, стриманий дизайн. Ця текстура стелі часто асоціюється з середземноморською естетикою, що робить її популярним вибором для будинків високого класу. Затяті майстри можуть впоратися з цим проектом без будь-якої професійної допомоги або дорогих інструментів, тому це чудовий вибір для ремонту вихідного дня.

Текстура пензля Slap Brush

Найкраще підходить для: Додавання візуального інтересу та глибини приміщенню. Текстура стелі з малярським пензлем може бути хорошим варіантом для тих, хто хоче отримати стелю з унікальним візерунком, виконаним серією тонких ліній. Створити такий візерунок можна за допомогою валика, пензля та гіпсокартонної суміші, тож вам не доведеться турбуватися про витрати на професійний монтаж. Просто змішайте суміш для гіпсокартону з водою до консистенції, схожої на фарбу, нанесіть суміш на стелю малярським валиком, потім нанесіть суміш на пензлик і почніть ляскати по стелі, щоб створити довільні лінії та візерунки на стелі. Готовий продукт покращує естетику приміщення, додає глибини та створює приголомшливий візуальний ефект, який одразу виділяється на тлі гладких стін.

Попкорн-текстура

Найкраще підходить для: Поглинання та приглушення звуку. Текстура стелі «попкорн» — один з найбільш впізнаваних типів текстури стелі завдяки популярності цього дизайну в 90-х роках. Ця текстура схожа на текстуру апельсинової шкірки, але вона, як правило, більш груба і нерівна. Основною метою текстури «попкорн» було приховати будь-які недоліки або недосконалості у найдешевший спосіб. Однак попкорн-стелі також дуже ефективно поглинають і приглушують звуки. Тому, якщо ви не проти витратити трохи більше часу на прибирання стелі, ніж зазвичай, текстура стелі під попкорн може стати хорошим способом зменшити передачу звуків з поверху на поверх. З цієї причини багато людей все ще обирають текстуру стелі у вигляді попкорну для сімейної кімнати, кабінету та дитячої ігрової кімнати.

.

Текстура з мазком-пензлем

Найкраще для: Унікальних візерунків і приховування недоліків. Ще один варіант унікального естетичного вигляду кімнати — текстура стелі з малярським пензлем. Цю текстуру можна створити своїми руками за допомогою валика, пензля та суміші для гіпсокартону, хоча, якщо бути необережним, можна перетворити унікальний привабливий візерунок на неохайний безлад. Текстура мастихіна створює глибокі западини і невеликі гострі вершини, які жахливі для повітряних кульок, але чудово виглядають у добре освітленому приміщенні. Цей дизайн також приховує будь-які недоліки стелі, дозволяючи замаскувати розводи, дірки і будь-які нерівні ділянки стелі.

Квіткова текстура

Найкраще підходить для: Елегантне оздоблення та розкішна естетика. Квіткові фактури стелі доводять, що не всі оздоблення підходять для майстрів-аматорів. Це привабливе оздоблення важко повторити без значних навичок. Хоча кінцевий результат може варіюватися в залежності від бажаного вигляду. Прості квіткові візерунки можуть складатися з базових малюнків квітів і пелюсток, а розкішні квіткові текстури можуть включати в себе ряд завихрень, переплетіння стебел і нестандартні пелюстки. Цей тип текстури стелі не покриває всю стелю, тому не дуже добре приховує недоліки, але квіткова текстура стелі може бути ідеальним вибором для акцентування уваги у вітальні, їдальні або навіть спальні.

Текстура кори дерева

Найкраще підходить для: Покращення натуральних дерев’яних декорів. Текстура кори дерева не виділяється так само, як квіткова текстура стелі, натомість створює більш приглушену естетику, яка підкреслює природну красу дерев’яного декору. Ця текстура імітує вигляд деревної кори і навіть може бути пофарбована, щоб краще нагадувати справжній вигляд кори. Вибір текстури кори дерева для стелі — це хороший спосіб приховати недоліки і недосконалості, додавши стелі витончений, але привабливий дизайн. Хоча, слід зазначити, що, як і багато інших стельових текстур, текстуру деревної кори може бути важко утримувати в чистоті.

Текстура скельних порід

Найкраще для: Для грубої, художньої естетики. Текстура стелі з гіпсокартону — це, по суті, серія відносно прямих ліній, нанесених нерівномірними візерунками на поверхню стелі. В результаті виходить груба текстура, що імітує вигляд шаруватого каменю. Стельові фактури з гіпсокартону добре виглядають практично в будь-якому стилі, якщо ви не проти художньої привабливості. Хоча ця текстура стелі не вимагає багато інструментів для монтажу, варто зазначити, що її може бути складно повторити без попередніх знань і навичок. Якщо ви не впевнені у своїх силах, краще зверніться до професіоналів, щоб створити фактурну стелю з гіпсокартону.

.

Шнуркова текстура

Найкраще для: Унікальні, стильні візерунки. Текстура стелі у вигляді шнурка складається з серії унікальних закручених і пересічних ліній, які виходять зі стелі. Цей ефект створюється шляхом нанесення на стелю тонкого шару гіпсокартонної суміші, на яку наноситься шнурок або мотузка, а потім шнурок протягується по стелі, поки первинний шар ще вологий. Текстура стелі зі шнурками сміливо виділяється, привертаючи увагу більшості гостей майже одразу. Цей дизайн також може допомогти приховати будь-які дефекти або недоліки стелі, хоча це одна з найскладніших текстур для створення, і її може бути складно видалити.

Вибір текстури для стелі

Коли настає час обирати текстуру стелі для дому, слід врахувати кілька моментів. Найважливішим фактором є естетична привабливість кожної текстури, адже ви не хочете витрачати час, зусилля і гроші на текстуру стелі, яка вам не подобається. Визначтеся з набором потенційних текстур, які ви вважаєте привабливими і які б покращили декор вашого будинку.

Після того, як у вас буде кілька різних варіантів, подумайте про потенційні переваги кожної текстури. Наприклад, стелі з попкорну може бути важко мити, але вони добре поглинають звук, що робить цю текстуру чудовим вибором для дитячої кімнати. Ще один фактор, який слід мати на увазі, — це складність монтажу. Багато фактур стелі можна встановити відносно просто, зробивши це власноруч, але якщо ви хочете отримати складний дизайн, наприклад, мереживну фактуру, вам доведеться найняти професіонала, щоб виконати цю роботу.