Site icon Express News

6 соусів до риби, які перетворять її на бажану страву навіть для м’ясоїдів

Їжа

robertss 06.09.2023 Article

Соус здатен перетворити звичайну страву з риби на справжній шедевр кулінарії. Важливо його тільки правильно підібрати і приготувати. Головні принципи такі: що жирніша риба, то гострішим і кислішим має бути соус. Чим риба ніжніша, тим соус делікатніший. Що яскравіший смак риби, то нейтральніший соус — і навпаки. Правильний соус збалансує смак і додасть штрих витонченості. Він має бути легким доповненням, не маскувати делікатний аромат риби та не перебивати натуральний смак.

6 перевірених рецептів із колекції gastronom.ru

Соус тартар класичний

Соус тартар класичний — результат не стільки дружби народів, скільки їхньої активної взаємодії в давні часи. Назва походить від слова «татари»: саме ці кочові народи доставляли колись європейцям чимало проблем. Ті ж французи вважали войовничих вершників дикунами і приписували їм дивні звички, зокрема смакові. Так ось, в епоху розквіту кулінарії в цій країні (кінець XIX століття) кухарями було винайдено чимало чудових соусів, дедалі більше вишуканих і витончених. Однак був серед них і доволі пікантний на основі майонезу — з каперсами та маринованими огірочками. Цей соус вирізнявся з-поміж усіх інших яскравим насиченим, «дикуватим» смаком, тому й був названий «тартаром», тобто, «татарським». Готується він дуже легко, у чому ми пропонуємо вам переконатися просто зараз.

Соус тартар класичний

  • сметана охолоджена — 2 ст. л.
  • середні мариновані огірочки — 3 шт.
  • каперси — 4 ст. л.
  • домашній майонез — 150 мл
  • кілька пір’їн зеленої цибулі
  1. Підготуйте інгредієнти соусу тартар. Каперси та мариновані огірки дуже дрібно наріжте. Зелену цибулю помийте, добре обсушіть паперовим рушником і дрібно наріжте.
  2. Складіть усі підготовлені інгредієнти (каперси, мариновану цибулю та зелену цибулю) в миску. Додайте майонез і дуже ретельно перемішайте кулінарною лопаткою.
  3. Додайте сметану, ще раз перемішайте. Приберіть соус тартар у холодильник охолоджуватися. Перед подачею соус можна трохи посолити і приправити свіжомеленим перцем.

Порада: Соус тартар можна приготувати на основі домашнього майонезу. Візьміть 2 яйця, збийте з 1 чайною ложкою лимонного соку і потім поступово, не припиняючи збивання, тонкою цівкою влийте 280 мл рослинної олії. Залишилося приправити майонез за смаком, відміряти необхідну кількість і використовувати за нашим рецептом.

Йогуртовий соус каррі

Індійська кухня завжди дивує поєднанням простоти та смаку. Цей легкий та ароматний соус не став винятком. Подайте його як доповнення до закусок або використовуйте для основних страв, переважно рибних.

Йогуртовий соус каррі

  • натуральний йогурт — 140 мл
  • рослинної олії — 1 ст. л.
  • цибулина шалот — 1 шт.
  • порошок каррі — 2 ч. л.
  • мелений кумин — ½ ч. л.
  • щіпка червоного гострого перцю в пластівцях
  • сік і цедра половини лайма
  • сіль за смаком
  1. Підготуйте інгредієнти для приготування йогуртового соусу каррі. Шалот наріжте якомога дрібніше. Розігрійте рослинну олію і потоміть у ній цибулю до м’якості.
  2. Додайте порошок карі, гострий перець і кумин. Прогрійте, щоб розкрився аромат спецій, приблизно хвилину.
  3. Зніміть з вогню, вмішайте йогурт, сік і цедру лайма. Посоліть за смаком.

Соус зі щавлю

Тільки соус може перетворити на шедевр найпростіший шматок посмаженої, запеченої або звареної на парі риби (все це має бути зроблено дуже правильно, звісно). Він має ніжний вершковий смак і ненав’язливу кислинку, яка підкреслить смак риби.

Соус зі щавлю

Для приготування соусу зі щавлю потрібно:

  • пучок щавлю — 1 шт.
  • вершкове масло — 150 г
  • жовток — 3 шт.
  • лимонний сік — 1 ст. л.
  • свіжомелений чорний перець
  • сіль
  1. Щавель промийте, складіть у сито, опустіть на 1 хв. у киплячу воду, вийміть і обдайте крижаною водою. Обсушіть і дуже дрібно наріжте.
  2. У сотейнику розтопіть вершкове масло. Жовтки збийте в блендері (приблизно 20 сек.), продовжуючи збивати, влийте тонкою цівкою гаряче вершкове масло. Збивайте, поки соус не стане однорідним.
  3. Додайте лимонний сік і щавель, приправте сіллю та перцем і збивайте ще 20 сек.

Мандаринова сальса до жирної риби

Така мандаринова сальса чудово підійде до запеченого лосося. Вона чудово відтінить і освіжить смак жирної риби. Дуже незвичайне поєднання із соковитих мандаринів, пряних трав, гострого перцю та імбиру. Обов’язково варто спробувати!

Мандаринова сальса

Для приготування мандаринової сальси до риби потрібно:

  • мандарини — 6 шт.
  • тархун або кінза — 4 гілочки
  • цибулина шалота — 1 шт.
  • свіжий корінь імбиру — 2 см
  • білий винний оцет — 1 ст. л.
  • велика сіль — 0,5 ч. л.
  • половина червоного чилі
  • половина зеленого чилі
  1. Очистіть і дуже дрібно наріжте шалот та імбир. Полийте оцтом, приправте дрібкою солі. Дрібно порубайте чилі та зелень.
  2. Зніміть дрібною теркою цедру з 2 мандаринів. Повністю очистіть мандарини від шкірки та плівок, розріжте кожну часточку на 3-4 частини.
  3. Змішайте всі підготовлені інгредієнти, дайте настоятися в холодильнику 15 хв. Приправте сіллю і подавайте.

Вершково-горіховий соус до риби

Вершково-горіховий соус вдало поєднується з нежирною білою рибою, такою як тріска, тілапія чи камбала, морепродуктами та пастою. У складі соусу — 20%-ві вершки, волоські горіхи, твердий сир, часник і петрушка. Тож смак у нього вершковий, але з гостринкою, а рубані горіхи і нарізана зелень надають соусу шорсткуватої текстури. Рецепт підійде не тільки для тих, хто на кухні як риба у воді, а й для новачків. Навіть якщо у вашому арсеналі вже є кілька улюблених соусів, спробуйте приготувати наш вершково-горіховий — він допоможе урізноманітнити багато звичних продуктів і страв.

Вершково-горіховий соус до риби

Для приготування вершково-горіхового соусу до риби потрібно:

  • вершки жирністю 20% — 250 мл
  • волоські горіхи — 100 г
  • тертий сир — 50 г
  • часник — 3 зубчики
  • петрушка — 3-4 гілочки
  • сіль
  • свіжомелений чорний перець
  1. Підготуйте інгредієнти для вершково-горіхового соусу. Обсмажте горіхи на сковорідці, перекладіть на дошку і порубайте. Відокремте від стебел і наріжте листя петрушки. Пропустіть часник через прес.
  2. Поверніть горіхи в сковороду, додайте часник і половину петрушки. Влийте вершки і доведіть на повільному вогні до кипіння. Додайте сир, посоліть і прогрійте 30 сек. Сир має розплавитися.
  3. Зніміть соус з вогню, додайте петрушку, що залишилася, приправте перцем і перемішайте. Зберігайте соус у холодильнику не більше 24 год.

Порада: Поекспериментуйте зі смаком — додайте в соус трохи лимонної цедри.

Вершково-часниковий соус до риби

Вершково-часниковий соус ідеально поєднується з рибою та овочами. Але якщо ви чекаєте на гостей, то для початку запропонуйте їм закуски: чіпси, смажені сирні палички, грінки, свіжу моркву, селеру, огірок і помідор. А до них подайте цей легкий вершково-часниковий соус. Ви витратите на його приготування мінімум часу, а результат перевершить ваші очікування. На відміну від магазинного аналога, рецепт не передбачає додавання консервантів, барвників, ароматизаторів. Набір продуктів доступний і мінімальний. Найголовніше купуйте хороші вершки: якісні, свіжі та з невеликим терміном придатності. Тоді в успіху страви можна бути впевненим на всі 100%.

Вершково-часниковий соус

Для приготування вершково-часникового соусу потрібно:

  • вершки 33% — 200 мл
  • борошно — 30 г
  • часник — 2 зубчики
  • вершкове масло — 30 г
  • сіль — 3 г
  • чорний перець — 3 г
  • цукор — 3 г
  1. Підготуйте інгредієнти для вершково-часникового соусу. Зубчик часнику очистіть від лушпиння. Пропустіть через прес. Сковороду розігрійте з вершковим маслом, викладіть часник і готуйте 1 хвилину, до прозорості.
  2. Акуратно, постійно помішуючи, тонкою цівкою почніть поступово всипати на сковороду борошно. Смажте його, помішуючи, до золотистого кольору. Грудочок бути не повинно.
  3. Також вливайте вершки: повільно і поступово, постійно помішуючи. Слідкуйте, щоб у соусі не утворилися грудочки. Якщо вони з’явилися, то розбийте їх вінчиком або лопаткою.
  4. Перемкніть на невеликий вогонь і продовжуйте варити соус, помішуючи, поки він не загусне. Вам знадобиться близько 10 хвилин. Приправте соус перцем, сіллю і цукром.
  5. Зніміть із плити і дайте йому трохи охолонути. Пропустіть соус через сито, щоб позбутися грудочок. Продукт має бути густим і однорідним.
  6. Вершково-часниковий соус до кінця остудіть, викладіть у соусницю і подавайте до столу до риби або овочів. Можна прикрасити його будь-якою рубаною зеленню.

Порада: Спробуйте приготувати соус із запеченим часником. Вам знадобиться ціла головка. Зріжте з неї верхівку, приправте сіллю, перцем, полийте оливковою олією і загорніть у фольгу. Потім готуйте в духовці, розігрітій до 180 °С, протягом 30 хвилин. Часникове пюре викладіть у соус.

Exit mobile version