Site icon Express News

Що можна їсти при гастриті?

В наш час одним із найбільш поширених захворювань є гастрит. Він не є надто критичним, проте він позбавляє людину гастрономічних радощів. Мається на увазі, що з’являється досить великий список продуктів, котрі не можна їсти при гастриті або слід обмежувати їх вживання до мінімуму. Ми розповімо вам, що можна їсти при гастриті з підвищеною та з пониженою  кислотністю, а також дамо список продуктів, які повинні стати табу для хворих на це захворювання.

Гастрит з підвищеною кислотністю: що можна їсти, а про що слід забути?

Гастритом з підвищеною кислотністю страждають багато людей, але не всі з них дотримуються рекомендації медиків щодо характеру харчування. І це вагома помилка, котра не просто веде до погіршення стану пацієнта, але й викликає безліч неприємних симптомів, котрі турбуватимуть вам, якщо ви:

  • робите великі перерви між прийомами їжі;
  • голодуєте;
  • переїдаєте;
  • перенесли харчове отруєння токсичними продуктами;
  • вживаєте сильно гостру, смажену чи копчену їжу;
  • курите;
  • зловживаєте алкогольними напоями.

Одним з важливих правил харчування хворого гастритом з підвищеною кислотністю шлунка є часте вживання їжі, проте невеликими порціями. Також, варто дотримуватися температурного режиму, тобто їсти не дуже гарячі і не надто холодні страви, вони повинні бути теплими, це звучить дивно, але це справді важливо.

Слід відмовитись від продуктів і страв, які є подразниками для слизової оболонки шлунка, а саме: гострих, смажених, копчених, сильно солених і жирних. Те ж саме стосується алкоголю, газованої води і чорної кави.

Якщо захворювання ще й на стадії загострення, то меню повинне бути максимально «легким». Це означає виключна їжа приготована на пару або відварена. Основою раціону в такому випадку стають каші, пюре з картоплі і деякі овочі.

Дозволені продукти:

  • овочеві супи і бульйони;
  • каші;
  • нежирне м’ясо і риба;
  • солодкі ягоди і фрукти;
  • овочі, проте не бажано вживати цибулю, шпинат, щавель, білокачанну капусту, огірки і редьку;
  • яйця, зварені не на круто;
  • рослинні олії;
  • не солоне вершкове масло;
  • знежирені молочні продукти;
  • печінковий паштет;
  • шипшиновий відвар і зелений чай.

Проте не слід жартувати із цим захворюванням, якщо у вас часто проявляються різні неприємні симптоми, то слід негайно звернутись до гастроентеролога та поставити правильне лікування. Дієте не може самостійно вирішити проблему.  

Гастрит із пониженою кислотністю

При зниженій кислотності шлункового соку вам не потрібно буде дотримуватись такої строгої дієти, як при підвищеній. Проте з раціону також виключається їжа, що важко засвоюється, а також надто гарячі чи холодні страви. Плюс – також добре їсти невеликими порціями, проте часто. Тривалість дієти при обох типах захворювання повинна узгоджуватись виключно із лікарем.

У цьому випадку, окрім вареної та приготованої на пару їжі, ви можете вживати печені та тушковані продукти. Також допускаються відварні, парові і тушковані блюда з нежирного червоного м’яса, м’яса птиці і риби, в тому числі з фаршу, молочні та безмолочні каші з будь-яких круп, крім пшоняної, перлової і ячної, супи на овочевому, ненасиченому м’ясному або рибному бульйоні.

Не можна їсти при гастриті:

  • жирні м’ясо та риба;
  • насичені м’ясні і рибні бульйони, супи з них;
  • чорний і свіжий білий хліб, здобне тісто;
  • копченості, соління, консерви (в тому числі домашні);
  • зварені на круто яйця;
  • свіжі овочі, фрукти з грубою шкіркою і насінням;
  • бобові;
  • гриби;
  • кондитерські вироби, морозиво;
  • гострі і жирні соуси, спеції.

У будь-якому випадку, завжди слід прислухатись до рекомендацій лікаря. Залежно від форми та стану захворювання, рекомендації щодо дієти можуть відрізнитись, як і щодо її тривалості.

  • Завдяки співпраці з різноплановими компаніями, маю досвід написання статей на різноманітну тематику. Хобі — кухня та все, що пов’язано з домашніми солодощами. Все це дозволяє мені створювати якісний контент для читачів блогу.

    View all posts

Exit mobile version